Shumë prej nesh i vendosin vetes qëllime që duam t'i arrijmë në jetë. Atëherë, si e bëni këtë me sukses?

Nëse vërtet dëshironi të arrini objektivat tuaja, një nga metodat më të mira të përcaktimit të qëllimeve është përcaktimi i qëllimeve të arritshme për të ardhmen.

Farë është përcaktimi i qëllimit inteligjent?

 

përcaktimi i qëllimeve të zgjuara funksionon

Kur bëni qëllime, është e rëndësishme të mësoni për akronimin SMART

Do letër qëndron për një zonë të ndryshme të qëllimit. Nëse krijoni një qëllim të zgjuar, ju keni krijuar një qëllim që është specifik, i matshëm, i veprueshëm, i arsyeshëm dhe me kohë.

Përdorimi i qëllimeve SMART mund t'ju ndihmojë të bëni qëllime më të mira dhe t'ju vendosni sukses për përcaktimin e qëllimeve tuaja.

S - Qëndron për specifik, që do të thotë se qëllimi juaj duhet të përshkruhet saktësisht. Përdorimi i gjuhës që lë pa dyshim se cili është qëllimi, pse dëshironi të arrini qëllimin, dhe si do të arrini atje është shumë e rëndësishme.

Nëse nuk jeni në gjendje të detajoheni në përshkrimin tuaj të qëllimit, do të jetë e vështirë ta përmbushni atë. Merrni kohën për ta bërë këtë pjesë të drejtë.

M - Qëndrime për të matshme, që do të thotë se duhet të jeni në gjendje ta përdorni këtë si një metrikë për të cilën përcaktoni suksesin. Nëse qëllimi juaj nuk mund të përcaktohet, atëherë nuk është një qëllim i plotë dhe nuk do të dini si ta tregoni kur keni arritur.

Një shembull i një qëllimi të matshëm është diçka si: "Unë dua të shtoj 200 dollarë në javë të ardhurave në bankën tonë duke shkruar pesë artikuj çdo javë për një faqe në internet."

A - "A" mund të qëndrojë ose i veprueshëm, i caktuar ose i arritshëm. Preferenca për të arritur diçka të mirë është të bësh qëllimin të veprueshëm, domethënë diçka ku mund të bësh diçka për çdo ditë që përfundimisht do të rezultojë në një qëllim të arritur.

Qëllimet gjithashtu duhet të jenë të arritshme ose thjesht do të zhgënjeheni. Jini të saktë për kohën që duhet për të arritur një qëllim, dhe çfarë veprimesh duhet për të arritur atje. Gjithashtu, dijeni se kush do të jetë përgjegjës për ta bërë atë.

R - Kjo mund të jetë realiste ose e rëndësishme, dhe të dy ose të dyja janë të rëndësishme dhe janë të vërteta. Nëse dëshironi që qëllimi juaj të ketë sukses, ai me siguri duhet të jetë diçka që është realiste ose do të dështoni. Ajo gjithashtu duhet të jetë e rëndësishme për vizionin e jetës suaj dhe përputhet me vlerat tuaja.

T - "T" në akronimin SMART mund të jetë ose i kufizuar nga koha, me kohë ose i ndjekshëm. Të gjitha këto 't' janë pjesë e rëndësishme e procesit të krijimit dhe vendosjes së qëllimeve.

Nëse nuk vendosni një afat kohor dhe nuk mund të gjurmoni se çfarë po ndodh, qëllimi juaj do të jetë i vështirë të përcaktohet ose të tregohet si i arritur.

Cilado qoftë fjalët që ju përdorni për t'ju ndihmuar të krijoni qëllimet tuaja, gjëja e rëndësishme është që ju duhet të keni një proces për t'ju ndihmuar të bëni qëllime të zgjuara.

Qëllimet e zgjuara janë qëllime që i ndiqni për t'i arritur dhe i dini kur i keni përmbushur ato.

Si të vendosni synime të zgjuara të arritshme për të ardhmen

vendosni qëllime të zgjuara të arritshme

Në mënyrë që të vendosni qëllime të fuqishme që janë të arritshme, merrni pak kohë për të hulumtuar ëndrrat që keni për të zbuluar nëse ato janë të mundshme.

Ju nuk doni të sfidoni veten, por nuk doni t'i bëni qëllimet aq shumë sa të përjetoni vetëm dështime.

Për të siguruar suksesin maksimal, sigurohuni që qëllimet tuaja të plotësojnë kriteret e mëposhtme.

Ndeshni vlerat tuaja kryesore

Ka disa kategori qëllimesh, përfshirë:

 • Biznes
 • Karierë
 • Arsim
 • Financiar
 • Shëndeti fizik
 • Marrëdhënie

Sa më shumë që qëllimi përshtatet në njërën nga katër fushat kryesore të jetës - Familje, Financiare, Fizike ose Personal - aq më shumë të ngjarë të jeni në gjendje të vendosni një qëllim realist që mund të arrini.

Nëse një qëllim për ndonjë arsye nuk përshtatet në njërën prej vlerave tuaja thelbësore, nuk ka të ngjarë që ju të përjetoni shumë sukses.

Të jetë 100 përqind në kontroll

Ndërsa qëllimet që mbështeten te të tjerët nuk janë të gabuara, ato janë më të vështira për t'u arritur. Anydo qëllim që ju kontrolloni 100 përqind është një qëllim që mund ta arrini.

Por sigurohuni që nuk po lejoni që frika të marrë rrugën tuaj ose të fajësoni fatin për dështimet tuaja, megjithëse. Besimet vetë-kufizuese mund të merrni rrugën tuaj për këtë.

Jini realistë nëse keni kontroll apo jo dhe i jepni vetes më shumë kredi. Për shembull nëse mendoni se nuk keni kontroll mbi të ardhmen tuaj financiare sepse "ashtu është", ju gaboheni dhe keni nevojë për të eleminuar këtë linjë të të menduarit.

Kryeni një analizë SWOT për t'ju ndihmuar të identifikoni pikat tuaja të forta dhe të dobëta. Pasi të jeni në dijeni të ndonjë dobësie - adresojeni atë.

Jetë i aftë të parashikosh qëllimin

vizualizoni qëllimet tuaja të zgjuara

Nëse nuk mund ta shihni rezultatin përfundimtar, do të jetë shumë e vështirë të ecni përpara drejt arritjes së qëllimit. Nëse keni nevojë për të vizatuar një fotografi, bëni një tabelë vizioni.

Ose mund të bëni një ditë jashtë për të fantazuar rreth ëndrrave tuaja të mëdha dhe për të parë se si ato përshtaten të gjitha së bashku në pamjen e madhe të jetës tuaj.

Ju duhet ta shihni qëllimin përfundimtar që të jeni në gjendje ta arrini atë me të vërtetë.

Jetë specifik

Goaldo qëllim që ju bëni duhet të jetë shumë i veçantë në natyrë. Nëse vërtet dëshironi të jeni i sigurt për të arritur qëllimin, duhet ta dini kur e keni arritur atë.

Në vend që të thoni "Unë dua të filloj një biznes", thoni saktësisht se çfarë lloj biznesi dëshironi të filloni.

Vizualizoni dhe identifikoni se kush dëshironi të jeni klientët tuaj. Sa më shumë nga ajo foto që mund të shihni, aq më konkret bëhet qëllimi.

Jini të matshëm

Në cilën pikë e keni arritur qëllimin? Nëse nuk mund të jepni një numër ose diçka që është e matshme, atëherë nuk do të keni qëllime reale të arritshme.

Nëse dëshironi të përdorni shembullin e biznesit, mund të përfshini që dëshironi të fitoni sasi x çdo javë me një datë të caktuar dhe atëherë si dhe pse do ta bëni atë.

Jetë i veprueshëm

Për të arritur ndonjë qëllim duhet të ketë hapa që mund të ndërmerrni për të arritur atje. Ashtu si të përdorni një hartë për të arritur në një destinacion ku dëshironi të shkoni, duhet të vizatoni një hartë në vizionin tuaj të suksesit me hapat dhe shtigjet që do të merrni gjatë rrugës.

Vendos jo vetëm atë, por kur dhe si do ta realizosh hapin.

Shembuj të qëllimeve të zgjuara

Mos harroni qëllimet mund të jenë personale, profesionale, edukative, biznesi, shëndetësi, palestër dhe më shumë.

Ato mund të jenë afatshkurtra, afatmesme ose afatgjata, të thjeshta ose komplekse. Këtu janë disa shembuj.

Synimi i Qëllimit Smart 1:

Tommy dëshiron të humbasë 14 kilogramë duke zvogëluar sasinë e karbohidrateve në dietën e tij. Ky është një synim i arritshëm, por nuk është një synim i zgjuar.

Rënia e tij është të shikojë futboll në TV kur ai ka të ngjarë të pijë birrë dhe të hajë ushqime. Kështu që ai ka gjasa të dështojë gjatë sezonit të futbollit.

Sidoqoftë, duke caktuar një periudhë specifike për ta arritur këtë jashtë të sezonit të futbollit, ai tani ka një qëllim SMART.

Synimi i Qëllimit Smart 2:

Peter dhe Jane vendosin të kursejnë një depozitë për një shtëpi. Një gol i shkëlqyeshëm, por i paqartë. Për ta kthyer atë në një qëllim SMART, ata duhet të shtojnë detaje.

Pra, së pari vendosni një shumë të synuar - për shembull 30,000 dollarë. Pastaj ata vendosin që do të duhen realisht 5 vjet për ta bërë këtë.

Tani ky synim SMART mund të monitorohet dhe rregullohet për ta bërë atë të arritshëm.

Bëni Gola të Arritshëm të Arritshëm për Ardhmërinë!

Ju nuk doni të shkruani një qëllim që është shumë i vështirë për t'u arritur ose më keq, i pamundur. Sigurohuni që është shkencërisht e mundur ta bëni atë duke hulumtuar gjithçka realisht.

Thyejini detyrat tuaja në copëza të vogla. Kjo do të rezultojë në qëllime më specifike, të arritshme.

Për shembull, nuk do të keni mundësi të filloni një biznes sot dhe të fitoni gjashtë shifra deri nesër apo edhe vitin e parë në biznes.

Shikoni hulumtimin dhe përcaktoni se çfarë është e arsyeshme dhe si do ta bëni.

Jetë në kohën e duhur

bëni qëllimet tuaja të zgjuara të kufizuara për sukses

Do qëllim duhet të ketë një afat kohor përndryshe ju kurrë nuk mund ta arrini atë.

Filloni me fundin dhe vazhdoni rrugën tuaj për sot. Krijoni një listë të gjërave për të bërë çdo ditë për të arritur më në fund rezultatin përfundimtar. Por, vendos një afat kohor.

Ju mund të përshtateni kur hyni në projekt nëse funksionon për të qenë më realist. Provoni dhe rezistojini dëshirës për të ndryshuar kohën sepse nuk jeni duke iu përmbajtur listave tuaja të detyrave.

Përdorni këtë metodë për të krijuar qëllime të fuqishme për të ardhmen që mund të arrini. Ju nuk do të përjetoni shumë dështime sepse mundeni rregulloni gjithmonë linjën kohore dhe qëllimet tuaja ndërsa mësoni më shumë.

Gjëja e rëndësishme është t'i jepni secilit qëllim shumë mendim, konsideratë dhe studim para se ta vendosni atë.

Mbani gjurmët e progresit tuaj me një ditar të qëllimeve

Pasi të keni vendosur qëllimin tuaj, është me të vërtetë e rëndësishme të mbani gjurmët e tij. Mos harroni thënien e vjetër - "një gol i pa shkruar është vetëm një dëshirë".

Përdorimi i një ditari qëllimesh do t'ju lejojë të vendosni mendimet tuaja dhe të reflektoni se si po ia dilni. Mbajtja e azhurnuar mund të sigurojë motivimin për ju për të arritur qëllimin tuaj.

Për ta përmbledhur, mbani mend këto hapa për të arritur qëllimet tuaja për të ardhmen:

 • Identifikoni qëllimin specifik që dëshironi të arrini. Bëhuni sa më specifik.
 • Sigurohuni që qëllimi të jetë realist dhe i arritshëm. Merrni parasysh burimet, aftësitë dhe kufizimet tuaja kohore.
 • Vendosni një afat kohor për arritjen e qëllimit. Kjo do t'ju ndihmojë të qëndroni të fokusuar dhe të motivuar.
 • Ndani qëllimin në hapa më të vegjël, të zbatueshëm. Kjo do ta bëjë qëllimin të ndihet më i arritshëm dhe do t'ju ndihmojë të gjurmoni përparimin tuaj.
 • Gjeni mënyra për të mbajtur veten përgjegjës. Kjo mund të jetë nëpërmjet një planifikuesi, partneri të përgjegjshmërisë ose nëpërmjet vendosjes së kontrolleve të rregullta me veten.
 • Festoni përparimin dhe arritjet tuaja gjatë rrugës. Kjo do t'ju ndihmojë të qëndroni të motivuar dhe në rrugën e duhur.

Mbani mend, është e rëndësishme të jeni fleksibël dhe të hapur për të rregulluar qëllimet tuaja sipas nevojës. Jeta mund të jetë e paparashikueshme dhe është në rregull të rivlerësoni dhe bëni ndryshime sipas nevojës.