10 gra me ndikim në histori

Me kalimin e viteve, shumë gra kanë pasur ndikime të konsiderueshme në mënyrën se si gratë portretizohen në shoqëri. Ne shikojmë në gratë me ndikim 10 që avancuan shkaqet e grave gjatë shekujve të kaluar.

Florence Nightingale (1820-1910)

Shpesh e përshkruar si nëna e infermierisë moderne, Florence Nightingale pati një efekt domethënës në profesionin e infermierisë. Shtytja e saj për të përmirësuar kushtet sanitare dhe për të përmirësuar ushqimin ndihmoi në trajtimin e shumë personave që ishin lënduar ose ishin sëmurë. Nick me emrin "zonja me llambë" ajo ndihmoi në zvogëlimin e numrit të vdekjeve gjatë Luftës së Krimesë.

 

ndikim-grave-Florence Nightingale-

Emmeline Pankhurst (1858-1928)

Si anëtare aktive e lëvizjes së grave për votimin në Britani, Emmeline Pankhurst jetoi gjatë një kohe ndryshimi për gratë. Ajo ishte përfshirë në greva urie, demonstrata publike dhe madje edhe dhunë. Ajo vdiq vetëm tre javë para se gratë mbi 21 të fitonin të drejtën e votës.

ndikim-grave-Emmeline Pankhurst-

Marie Curie (1867-1934)

Marie Curie ishte gruaja e parë që mori çmimin Nobel, duke shkuar për ta fituar atë dy herë gjatë jetës së saj. E para ishte për Fizikën në 1903 dhe e dyta për kiminë në 1911. Zbulimet e saj shkencore ishin kryesore për zhvillimet në radioaktivitet dhe rreze X.

ndikim-grave-marie-Curie

Gratë me ndikim në histori

Eleanor Roosevelt (1884-1962)

Ndërsa gruaja e Presidentit amerikan Eleanor Roosevelt nuk u fsheh nën hijen e tij. Jo vetëm që ajo punoi si këshilltare e Presidentit, ajo gjithashtu bëri fushatë për të drejtat universale të njeriut. Ajo ishte me ndikim në hartimin e deklaratës së KB për të drejtat e njeriut në 1948.

ndikim-grave-Eleanor Roosevelt-

Nënë Tereza (1910-1997)

Një nga gratë më vetëmohuese në histori, Nënë Tereza ia kushtoi jetën e saj për të ndihmuar të varfërit dhe të pafavorshmit. Murgesha katolike frymëzoi shumë njerëz që të ndiqnin gjurmët e saj dhe të ndihmonin njerëzit që ishin të sëmurë dhe të uritur. Ajo u dha Prmimin Nobel për Paqen në 1979.

ndikim-gratë-nëna-teresa

Parket Rosa (1913-2005)

E njohur më shumë për refuzimin e saj për të hequr dorë nga një vend në një autobus të veçuar, Rosa Parks luajti një rol kryesor në lëvizjen Amerikane për të Drejtat Civile. Veprimet e saj çuan në një fushatë mbarëkombëtare dhe ajo u bë një figurë dhe zëdhënëse për barazi dhe promovim të të drejtave civile.

ndikim-grave-rosa-parqe

Indira Gandhi (1917-1984)

Duke shërbyer si Kryeministrja e vetme femër deri më sot në Indi, Indira Gandhi ishte një figurë e pamëshirshme politike. Ajo fitoi popullaritet për shndërrimin e Indisë në një vend të vetë-mjaftueshëm në prodhimin e të lashtave. Ajo u vra nga dy truproja të saj në 1984.

ndikim-grave-Indira Gandhi-

Margaret Thatcher (1925-2013)

Duke shërbyer tre terma si Kryeministër, Margaret Thatcher ishte një grua e fuqishme në politikën britanike. Gjatë viteve të saj të shërbimit 20, ajo preu programet e mirëqenies sociale, zvogëloi fuqinë sindikale dhe shtyu për privatizim në industri të caktuara. Ajo dha dorëheqjen në 1991 për shkak të politikave jopopullore dhe luftimeve për pushtet në partinë e saj.

ndikim-grave-Margaret Thatcher-

Diana Princesha e Uellsit (1961-1997)

Kombinimi i një Princeshe mbretërore me një punëtor të përkushtuar bamirës e vendosi Princeshën Diana në qendër të vëmendjes nga dita e parë. Ajo tërhoqi vëmendjen tek ata më pak me fat dhe kaloi kohë duke punuar me njerëz që ishin keqtrajtuar ose kishin pak për veten e tyre. Diana vdiq në një aksident automobilistik në 1997.

ndikim-grave-princess-diana

Oprah Winfrey (1954-prezent)

Hosti me ndikim të opozitës Oprah Winfrey ka pasur efekte të rëndësishme në kulturën amerikane dhe është bërë i famshëm në të gjithë globin. Shfaqja e saj e folur ka rritur ndërgjegjësimin për një gamë të tërë çështjesh nga problemet familjare dhe abuzimi i fëmijëve deri në shpirtëror dhe vetë-përmirësim.

ndikim-grave-Oprah Winfrey-